Проект “ЖЕНИале 2023” на тема “АПОТЕМА”

Първото издание на проект „ЖЕНИале“ ще се проведе от 15 септември  до 11 ноември в галерия „Ромфея“. Добре познатите и обичани Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова – Бенджи ще представят три отделни артистични акции.  Авторките, които са част от култовата група „Жените на Ръб-а“ (създадена от Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска, Надя Генова), ще работят в творчески тандем с Деляна Георгиева, Севдалина Кочевска и Елица Рива.

„ЖЕНИале“ е проект на СД „Ромфея-Ватев и с-ие“ и се финансира от община Пловдив като част от Културния календар на града за 2023 година. Темата на първото издание  е „АПОТЕМА“.Чрез това понятие от геометрията, с което се бележи разстояние, художничките изследват идеята за дистанцията и отстоянието на обекти, състояния и действия от техния източник и как това ги определя или променя, погледнато през призмата на визуалното изкуство и музиката. Чрез използването на различни медии, нещо изключително характерно в работата на авторките през годините – видео, обект, пърформанс, звук и светлина, се формира нова действителност, която чертае пред зрителя различни времеви и пространствени граници.

Първото събитие по проекта носи заглавието „Обърнати мостове“. Представлява изложба-арт инсталация на Венета Маринова и Деляна Георгиева. Откриването е на 15 септември от 18.00 часа в галерия „Ромфея“, като в рамките на изложбата ще се проведе и уъркшоп. Закриването е на 30 септември.

Изложбата- арт инсталация визира мостовете като разстоянието, което трябва да се премине, като обект, който свързва или разделя. Мостовете са връзка с това, към което вървим. Водещи напред или обърнати назад. Могат да бъдат веществени или илюзорни. Мостове, прехвърлени през разстоянията или през времето. Визуализирайки  история в пространството, арт инсталацията изгражда мост, който прокарва паралел между минало, настояще и бъдеще и дава възможност за личностни интерпретации и асоциации.

Втора артистична акция е изложбата „Отстояние“ на Надя Генова и Севдалина Кочевска. Откриването и е на 6 октомври в 18.00 ч., а самата изложбата може да бъде видяна до 21 октомври.

Авторките разглеждат темата на проекта като „Апотема на Времето“. Времето като измерение, и като форма, която създава съдържание. Две фигури разиграват различни сюжети. Те се появяват във видео, като техните образи поддържат идеята за разстояния, отстояния, разминаване и следване. В друг формат двете фигури преминават поредица от етапи, които регистрират създаването на изображение, чиито елементи присъстват както върху двуизмерната равнина, така и в пространството от което изображението е част. Двете фигури очертават граници и маркират разстояния, за да фиксират визуалния край на отстоянието.

Третата, последна артистична акция по проекта „ЖЕНИале2023“ на тема „Апотема“ в галерия „Ромфея“ ще се открие на 27 октомври, петък, в 18.00 ч. Изложбата ще продължи до 11 ноември.

Събитието на Албена Михайлова – Бенджи с Елица Рива е озаглавено ,,Спектаколо,, OBLIVION/Забрава и представлява комбинация от изложба-арт инсталация – видео прожекция – концерт – пърформанс, с участието на ученици и преподаватели от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и публика.

В основата на идеята на ,,Спектаколо,, Обливион (Забрава) са нещата, които по една или друга причина убягват от паметта ни. Това могат да бъдат познати исторически факти или личности, случки от ежедневието ни и волно или неволно загърбени събития или предмети от живота ни. Или просто картини, замръзнали пред очите ни.